Els assistents van poder conèixer en què consisteixen de la mà dels seus protagonistes en un acte celebrat dissabte al Club Egara
Membres de la Fundació Privada GOEL, Càritas Terrassa, Todos contra la Histiocitosis i Pont Solidari al Món van presentar dissabte al Club Egara els seus projectes solidaris. En un càlid i distès acte els protagonistes van explicar en què consisteix la seva tasca, a qui va dirigida, quines activitats fan i com treballen.
A la presentació hi van assistir Miguel Ángel Moreno, regidor d’esports de l’Ajuntament de Terrassa, Xavier Adell, president de la Federació Catalana de Hockey, Laura Márquez, directiva de la Real Federación Española de Hockey i membres de la junta de l’associació THS, presidida per David Estany.
L’esport com a eina educativa
Des de Fundació Privada GOEL, dos dels seus joves voluntaris Christine Cano i Nil Torrents van exposar el seu projecte Club esportiu inclusiu GOEL 2023, enfocat en el foment de la pràctica esportiva a través de valors com la superació, la inclusió i la companyonia.
Tracten l’esport com un espai d’igualtat, de trobada i d’activitats saludables on tothom es senti acollit. Més enllà de la pràctica purament esportiva, tenen com a objectiu prevenir conductes de risc en infants, joves i adolescents; promoure el treball en equip i la cooperació; i potenciar les capacitats de cadascú.
Amb una vintena de voluntaris entre joves i adults, organitzen un campus d’estiu, dos equips de futbol sala, un grup multiesport i un espai de relacions amb el barri. D’aquestes activitats se’n beneficien uns 150 infants i adolescents de Terrassa i la seva àrea d’influència.
Beques esportives
En una línia similar al projecte anterior, Rosa Cristany, presidenta de Càritas Arxiprestal de Terrassa i Meritxell Pérez, coordinadora de l’equip, va parlar de l’accés al lleure, a l’oci i a l’esport com a elements fonamentals que cal incloure en l’educació, més enllà de l’accés a l’escola.
En aquest sentit, el projecte “Esport i Educació” de l’entitat es basa a becar a infants i adolescents de Terrassa i els seus voltants perquè es puguin vincular amb activitats extraescolars. Així mateix, es pretén sensibilitzar als nens i a les seves famílies de la necessitat i importància de l’esport en l’àmbit de la salut, l’educació i la socialització.
Recerca mèdica i conscienciació social
Des de Terrassa s’impulsa el projecte “Atenció al pacient amb HCL”, de l’Asociación Todos contra la Histiocitosis. Té com a objectiu conscienciar a la societat sobre aquest tipus de càncer poc freqüent; aconseguir finançament per col·laborar amb la recerca de l’hospital de Sant Joan de Déu; donar suport a les famílies amb nens que pateixen HCL i compartir amb l’hospital la seva experiència per tal que en puguin fer ús en els seus estudis sobre la malaltia.
Un projecte d’assistència pediàtrica al Nepal
Finalment, el projecte internacional del 13è THS, “Assistència pediàtrica a la població infantil de Khalte i voltants”, va ser presentat per la doctora Neus Jové, presidenta de l’ONG Pont Solidari al Món.
L’any 2017 van inaugurar un hospital rural en una zona afectada per un terratrèmol a uns 100 km de la capital, Katmandu. Cobreix una població d’uns 50.000 habitants amb un equip assistencial de nepalesos. Els metges de Pont Solidari al Món hi van un cop l’any durant un mes i mig per revisar el seu bon funcionament.
Amb el que recullen en diferents accions poden oferir un suport econòmic perquè es pugui disposar un cop per setmana d’un pediatre per atendre la patologia infantil tan prevalent a Nepal: infeccions, traumatismes, accidents de trànsit, trastorns hepàtics i afeccions de l’oïda. També s’ajuda a formar el personal mèdic en patologia bàsica infantil.
Miguel Ángel Moreno, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Terrassa va tancar l’acte destacant especialment els valors que té l’esport: diversitat, inclusió, solidaritat… També va animar a omplir el Club Egara el pròxim 4 de juny d’esportistes per una bona causa, i a continuar treballant molts més anys en aquest Torneig de referència de la solidaritat terrassenca.